Det var egentlig et ret nemt projekt, da jeg først fik taget mig sammen til at gå i krig med det, men sikke mange overvejelser, der er gået forud:
- Hvilke materialer?
Jeg har været ret vægelsindet angående stofvalget, hvilket nok også er grunden til, at det tog noget tid at komme i gang ved maskinen - skulle det nu være retrostof eller mere Liberty-inspireret? Hvad skal det kunne passe til? Kunne jeg nøjes med at bruge det tekstilvoksdug, jeg havde liggende eller blev det mon for kedeligt? Efter at have set en del udgaver på nettet og i butikker med fine retroæbler, i småmønstret stof og i mere geometrisk look, og eksemplarer med farvestrålende voksdug på den ene eller begge sider, eksemplarer udelukkende i mønstret bomuld, og nogle med tisseunderlag, frotté og hvad ved jeg, endte jeg med at bruge det fine gråblomstrede stof, jeg havde i gemmerne (som jeg helt havde glemt fandtes, win!) og omtalte tekstilvoksdug, der alligevel ikke passer på vores bord længere, til selve puslesiden, og så spizede jeg det op med det fine prikkede skråbånd fra Stof og stil. Jeg er ikke i tvivl om, at det er smart med noget materiale på puslesiden, der kan tørres (og sprittes) af, og voksdug tænker jeg vil være for ubehageligt at ligge på for sådan en lille sart én, så derfor er tekstilvoksdugen en fin løsning. Men jeg kan ikke se, hvornår man lige skulle kunne blive nødt til at pusle et meget beskidt sted, så derfor kunne bagsiden godt være i noget mindre praktisk, nemlig bomuld. Med det sagt, så gør mønsteret, at man ikke ser mindre pletter, og hvis det skulle blive nødvendigt, så kan det sagtens komme en tur i vaskemaskinen uden problemos.
- Lommer?
Der er virkelig mange udgaver af de transportable pusleunderlag: uden nogen som helst dikkedarer, så alt andet skal med ved siden af, med lommer i siden af underlaget, lommer øverst (som jeg endte med) eller lommer der skal hænge ned ved den ene side. Sidstnævnte overvejede jeg faktisk ret kraftigt, men jeg kom frem til, at det vil være rarere og mere stabilt, hvis de var mere integrerede i underlaget. Og hvis det så bliver træls på et tidspunkt, så kan jeg lave en sidelomme, der kan sættes fast med nogle trykknapper, tænker jeg.
- Størrelse?
Jeg har set mange forskellige bud på, hvilken størrelse sådan et underlag skal have - mange er ca. 50x70-75cm. Jeg endte på ca. 55x80, så der er god plads til baby og plads til at proppe noget i lommerne uden, at det er for meget i vejen. Og for at få hjørnerne fine og ens, har jeg brugt en tallerken til at tegne den runde form efter (meget lavpraktisk tip, men det virker altså).
Hvis du går med lignende planer og overvejelser, håber jeg, at jeg har kunnet give lidt inspiration...
Hej Signe.. Ved godt at det er et lidt ældre indlæg, men det er et virkelig fint pusleunderlag du har lavet. :) Har surfet nettet rundt for at finde et fint og enkel udgave jeg selv kan kaste mig over og er nu endt på dit. Men hvad er målene på dine lommer og har du pladevat eller tisselagen i mellem de 2 stoflag? :)
SvarSletSynes det er en nogen rigtig fine ting du krea og jeg har efterhånden fundet en del inspiration på din blog, til min lille fis. Venter min første pige, som ankommer til juli! :) God søndag til dig,
Tamara
Tusind tak, Tamara!! Det var en meget dejlig kommentar at få :)
SvarSletJeg har to lag pladevat imellem lagene og indersiden er af tekstilvoksdug, så den er tæt og nem at vaske og spritte af. Lommen er et stykke, der går hele vejen over, og så er der syet to stikninger ned langs hele underlaget, som både skaber tre lige store lommer - der med mine mål passer lige præcis til bleers bredde - og det holder styr på lagene og gør det nemmere at folde sammen. Giver det mening? Ellers måler og forklarer jeg gerne yderligere... Vi er stadig mægtigt glade for vores, når vi er ude, selvom min lille fugl nu er over et år og bruger bleer i størrelse 4 ;)
God fornøjelse med dine projekter og held og lykke med lillefisen!
Hej - ville du kunne måle størrelsen på dine lommer..? Bredde og højde...?
SvarSletJeg er nervøs for om det stadig kan foldes fint sammen hvis nu man f.eks. puttede et par bleer og en pakke vådservietter i to af lommerne.. Blir det så for "tykt" til at kunne folde fint sammen..? Giver det mening det jeg spørger om...
Og et spørgsmål til, hvad er målene når du folder det sammen til et kvadrat som på et af dine billeder...? Undskyld de mange spørgsmål, det er bare så fint det du har lavet jeg er nød til at prøve st lave en også : )
SvarSletHej igen Selma! Vi har lige været i sommerhus uden elektronik eller målebånd, men nu kunne jeg endelig få målt pusleunderlaget til dig :)
SvarSletLommerne er 23,5 cm i højden. Den midterste lomme, som vi bruger til bleer, er ca. 20 cm, mens sidelommerne er omkring 16,5 cm i bredden (i ikke udspilet stand). Hvor stort det er, når det er foldet kommer heeelt an på, hvor proppet det er og hvad størrelse bleer ens lille mus bruger, så det er lidt sværere at svare klart på. Men jeg håber det hjalp lidt...? Jeg kan evt. lægge et billede op af, hvordan det ser ud, når det er godt proppet med størrelse fire bleer og foldet sammen?
Tusind tak for svar - du behøver ikke ligge er billede op - det ganske fint! Hvordan pusler du på det - ligger lommerne i siden eller foroven/forneden når det er foldet ud? Hvad synes du er mest praktisk?
SvarSletHej igen Selma! Jeg skifter lidt mellem af have lommerne forneden og foroven, og så har min datter enten hovedet liggende blødt på blelommen eller lommerne kan hænge ned fra kanten af fx et bord - men så længe babyen er lille kan det jo nok vende alle veje :)
SvarSletEt dumt spørgsmål: Hvad er tekstilvoksdug? Er det voksdug, der er stofagtigt på overfladen i stedet for plastikagtigt? For dét lyder smart.
SvarSletDet er lige præcis det, det er, Anna :) Det er meget mere rart for en babynumse end det der plastik - og altså meget nemmere end, altid at skulle have ENDNU flere stofbleer med sig og lægge under (og vaske!). Du må meget gerne mærke kalorius næste gang du er i Tilst...
SvarSlet